Как да създадем собствен бизнес профил в Google Business Profile

Как да създадем собствен бизнес профил в Google Business Profile

Георги Радивойевич | 1 март 2024

В бързо развиващия се свят на онлайн пазаруването, Google Business Profile (GBP) се отличава като ключов елемент за грабване на вниманието на потребителите. Вече не е достатъчно бизнесът ти просто да бъде в резултатите, важно е как ще присъства там. Ето защо регистрацията и изчерпателното попълване на данните в Google Business Profile (новото име на Google My Business) е повече от задължително. Ако не си запознат с термина или ако създаването на бизнес профил ти звучи като чужд език, не се притеснявай - ние сме тук, за да ти го обясним.

Представи си GBP като твоя онлайн магазин, място, където хората могат да научат за теб без да се затрудняват със сложна маркетингова реч. Това е като да имаш твоя визитна картичка в интернет, но по-интересна и достъпна за всеки с компютър или смартфон. Когато някой търси твоето име или бизнес в Google, GBP се грижи той да получи правилната информация за теб от пръв поглед. Не става дума само за онлайн присъствие, става въпрос за увереността, че това, което хората откриват, е точно и полезно. Мисли за представянето на бизнеса ти в GMB като за приятен поздрав в дигиталния свят.

Ако все още нямаш собствен бизнес профил в Google, то след края на тази статия ще можеш да си създадеш такъв с лекота. Постарали сме се да обясним всичко стъпка по стъпка така, че няма от какво да се притесняваш.

Какви са предимствата от създаването на собствен бизнес профил в Google?

С помощта на Google Business Profile, бизнесите могат да контролират първоначалното впечатление, което правят, предоставяйки цялостна и точна информация, която потребителите често търсят при вземане на решение за покупка или използване на услуги. Или казано по-кратко - цялата важна информация за твоя бизнес се показва още в резултатите от търсенето. Какви са предимствата от това:

 • По-добра видимост: Присъствието в търсачката на Google увеличава видимостта на бизнеса ти. Потребителите често използват търсачката, за да намерят информация за продукти и услуги, и ако бизнесът ти е добре представен в резултатите, шансовете за привличане на нови клиенти се увеличават значително.
 • Доверие и авторитет: Актуализираната и точна информация в Google Business Profile помага за създаване на доверие сред потребителите. Когато клиентите намират лесно нужната информация, те се чувстват уверени и склонни да изберат услугите или продуктите ти.
 • Интеракция с клиенти: Google Business Profile предоставя възможност за отзиви и оценки от страна на клиентите ти. Тази интеракция между теб и потребителите подобрява комуникацията и ти дава възможност да реагираш на обратната връзка професионално.
 • Актуализация на информацията: От профила си в Google можеш бързо и лесно да актуализираш информацията за бизнеса си, включително работното време, специални оферти и събития. Това е от особена важност за ресторанти, магазини и други бизнеси, чиято информация трябва да бъде актуална постоянно.
 • Локално търсене и навигация: Google Business Profile е свързан с Google Maps, което позволява на потребителите да намират лесно местоположението на твоя бизнес (особено полезно, ако имаш физически магазин например). Това е отличен начин за привличане на клиенти близо до теб и подобряване на локалната видимост.

С обобщение, Google Business Profile ти предоставя мощен инструмент за контрол и управление на твоето онлайн представяне, и то още в резултатите от търсенето. Няма нужда от сложни технически неща - цялата идея е да въведеш основната информация така, че хората да могат да открият бизнеса ти лесно.

Какво е Google Business Profile и как работи?

Google Business Profile не е просто термин, а инструмент, който може да промени начина, по който хората виждат и избират бизнеса ти. Регистрацията е бърза, лесна и безплатна - просто влизаш в своя акаунт в Google и следваш стъпките. Къде е твоят бизнес, как да те намерят, как да се свържат с теб - тези детайли са като карта към съкровище за потребителите. Опиши ги подробно.

След това идва ред и на снимките и видеата, т.е. твоето визуално представяне пред света. Хората обичат да виждат преди да опитат нещо ново. Качи снимки на твоите продукти, интериора на заведението ти, усмивки на персонала - всичко, което ще ги привлече. Видеата също са супер добавка, особено ако можеш да споделиш нещо забавно или интересно.

Секцията с отзиви е като онлайн дискусионен форум за твоя бизнес. Тук хората споделят какво мислят за услугите ти и това създава доверие. Добрите отзиви са като виртуални поощрения, които се виждат от далеч и убеждават потребителите да изберат точно твоя бизнес. Освен това с Google My Business можеш бързо и лесно да актуализираш работното си време, новите продукти или каквото и да е, което би било полезно за твоите клиенти, защото информацията не спира да се движи, а бизнесът ти също не спира да се развива. Всичко е в реално време, така че всеки да е в крак с последните новини.

Сега разбираш защо за потребителите бизнес профилът ти в Гугъл не е просто структуриран онлайн профил в скучния смисъл. Това е начинът да намерят всичко, което им е нужно за теб, бързо и лесно.

Как всъщност работи Google Business Profile

Google Business пакет

Бизнесът (т.е. ти) създава профил чрез Google My Business, където въвежда основната информация за себе си. След това Google изисква потвърждение на информацията, често посредством имейл с уникален код. Когато информацията е въведена и верифицирана, тя става достъпна за Google. Верификацията е изключително важна, тъй като този процес установява идентичността ти и гарантира точността на предоставената информация.

След това алгоритъмът на Google използва множество фактори за да решава кои бизнеси да показва в резултатите от търсенето. Когато потребител търси нещо в Google, алгоритъмът използва данните от GMB, за да определи резултатите, които са най-релевантни и полезни за търсенето. Този алгоритъм взема предвид редица фактори. Затова, геолокационните данни, актуалността, и реакциите на потребителите, изразени в отзивите и рейтингите, са от съществено значение. Визуалните елементи - снимки и видеа, също влияят на начина, по който твоят бизнес профил се представя в резултатите от търсенето. Алгоритъмът обича богати на визуално съдържание профили, тъй като те дават по-добра представа за това, което твоята фирма предлага.

Актуализациите в бизнес профилът ти не само поддържат информацията ти актуална, но също така сигнализират на Google за живота и развитието на твоя бизнес. Този процес на обновление е като честен разговор с алгоритъма, показвайки му, че си в крак с последните тенденции.

Така че, Google Business Profile не е просто виртуален профил, а резултат от интегрирането на данни, управлявани чрез Google My Business, представяни на релевантните потребителски търсения.

Как да създадеш профил в Google My Business

Създаването на профил в Google My Business е наистина лесно и бързо. Ето как можеш да го направиш стъпка по стъпка:

 1. Влез в твоя Google акаунт: Отиди на страницата на Google My Business: https://www.google.com/business/. Влез в своя Google акаунт. (ако нямаш акаунт, време е да си направиш).
 2. Стартиране на създаването: След успешен вход, ще видиш бутон "Добави твоя бизнес" или "Start Now". Кликни върху него.
 3. Въвеждане на информацията за бизнеса: В следващия екран въведи информацията за твоя бизнес, като име, адрес, телефонен номер и категория на бизнеса.
 4. Верификация на бизнеса: След като въведеш основната информация, Google може да изисква верификация за потвърждение на идентичността на бизнеса. Обикновено това става чрез имейл с код, който ще ти бъде изпратен на посочения адрес.
 5. Добавяне на допълнителна информация: След успешната верификация, имаш възможност да добавиш повече информация за бизнеса си. Това включва работно време, уебсайт, начини на плащане и други детайли.
 6. Качване на снимки и видеа: Добави визуални елементи, като снимки на бизнеса, персонала, продукти или услуги. Това прави твоят профил по-привлекателен за потребителите. Хората обичат да виждат, не само да четат.
 7. Подробна информация за услугите (при необходимост): Ако предлагаш услуги, можеш да добавиш подробности за тях, за да улесниш потребителите да разберат какво точно правиш.
 8. Публикуване и актуализации: След като завършиш с добавянето на информация, публикувай профила си. Не забравяй да актуализираш информацията, когато има промени в бизнеса ти. Прави го редовно, така че всички да знаят, че си в играта.

С тези стъпки можеш да създадеш свой профил в GBP и да бъдеш видим за потребителите, които търсят услуги или продукти, свързани с твоя бизнес в Google. Не забравяй, че колкото по-пълна и актуална е информацията, толкова по-добре. Всичко това става без писане на код или сложни трикове - ей така, с няколко клика и снимки. 

Създаване на локален листинг

Как да оптимизираш своя Google Business Profile ?

Оптимизацията на твоя Google Business Profile (GBP) е ключова за привличане на внимание и нови клиенти. Започни с пълна и точна информация за твоя бизнес. Не забравяй да добавиш и линк към твоя уебсайт, ако имаш такъв. Добре и да включиш ключови думи, в описанието на профила си. Това не само помага на потребителите да те открият, но и показва на Google, че профилът ти е релевантен за съответните търсения.

Избери точната категория за дейността си, за да улесниш потребителите в търсенето им, както и ботовете на Google. Разшири информацията си, добавяйки услуги, цени и други релевантни детайли, защото те не само предоставят по-пълна представа за твоите предложения, но и подобряват видимостта в търсачката. Имай предвид, че снимките и видеата също участват в SEO оптимизацията. Качи файлове с подходящи имена и описания, включващи ключови думи.

Следи и отговаряй на отзивите. Положителните отговори генерират доверие, докато отрицателните предоставят възможност за подобрение. Дори нещо повече, активно насърчавай клиентите си да оставят отзиви. Търсачките обръщат внимание на количеството и качеството на отзивите при предоставянето на резултати.

Използвай функциите за публикации и Google Posts, за да споделяш новини, специални предложения и събития с твоята аудитория. Не пропускай също да добавиш оферти и промоции, които могат да привлекат вниманието на потребителите. По този начин можеш да привлечеш нови клиенти за бизнеса си и да задържиш старите.

Най-важното от всичко - редовно актуализирай информацията на твоя профил, особено при промени в работните часове, адреса или предлаганите услуги. За да поддържаш информацията си свежа можеш да използваш нови продукти, събития или снимки - важно е да покажеш, че бизнесът ти е в движение.

Как да анализираш успеха на твоя бизнес профил ?

Таргетиране на успеха

В света на онлайн бизнеса статистиките са повече от важни. За да се увериш, че този инструмент работи в твоя полза, е необходимо редовно анализиране на данните, предоставени от Google Business.

Започни с преглед на основните метрики като брой прегледи, кликове и отзиви. Тези цифри не са просто числа; те са ключов показател за общия успех на твоя профил. Важно е да са високи. Разбери, чрез кои ключови думи потребителите те намират. Тази информация ти помага да оптимизираш профила си и да се появиш пред търсещите потребители в правилния момент. Виж какво предизвиква най-голям интерес от страна на потребителите - снимки, видеа, постове или отзиви. Тази информация ти дава ключова насока за адаптиране на визуалния и текстов материал на профила ти.

Обръщай внимание на отзивите и рейтинга. Подобряването на този аспект е от съществено значение за доверието, което потребителите имат към твоя бизнес. Ако предлагаш специални предложения, анализирай и тези резултати. Разбери коя оферта привлича най-голям интерес и коригирай маркетинговата си стратегия си спрямо този анализ.

И накрая, на базата на анализа, редовно актуализирай информацията на профила си. Този подход поддържа активността и интереса към твоя бизнес. И един съвет от нас - винаги бъди информиран и гъвкав в адаптирането на своя профил спрямо актуалните нужди на потребителите и новите тенденции на пазара.

Често задавани въпроси

Може ли да създам Google Business Profile без да имам уеб сайт или онлайн магазин?

Да, абсолютно! Google Business Profile позволява на бизнесите да представят своите услуги и информация, дори ако нямат уебсайт или онлайн магазин. Това предоставя възможност за видимост в търсачката на Google, дори при ограничено онлайн присъствие.

Колко време отнема потвърждението на Google Business Profile?

Времето за потвърждение може да варира, но обикновено процесът отнема няколко дни. Има различни методи за потвърждение, включително имейл или телефонно обаждане.

Защо моят Google Business Profile не се показва в търсачката?

Причините могат да бъдат различни, като непотвърден профил, липса на оптимизация, нарушаване на правилата на Google или технически проблеми. Разгледай всички аспекти на профила си и ги коригирай.

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате полезна информация и оферти